Een IJzersterk Verhaal met The Pyramid Principle

In onze training The Pyramid Principle zet je de verhaallijn van een presentatie op, en bouw je overzichtelijke en overtuigende slides. The Pyramid Principle is in de jaren ’60 van de 20e eeuw ontwikkeld door Barbara Minto, toen communicatieconsultant voor McKinsey. Zij werd gevraagd om een cursus ‘Business Writing’ te geven aan niet-Engelssprekende McKinsey consultants. Toen ze hun rapportages ging lezen, zag ze al snel dat de oorzaak voor hun moeilijke rapporten niet lag in hun gebrekkige beheersing van het Engels; de meesten spraken die taal uitstekend. Het probleem was dat ze hun ideeën niet goed over het voetlicht konden brengen – en vervolgens bleek dat ook de ‘native speakers’ binnen McKinsey hier moeite mee hadden.

Dat was de start van de ‘Minto-training’; in 1973 begon Minto haar eigen bureau en in 1987 publiceerde ze het boek The Pyramid Principle; Logic in Writing and Thinking. Dit wordt tot op de dag van vandaag herdrukt en is een must read voor iedere consultant.

Meld je aan voor de training

7sep10:00- 17:00Geen plaatsen beschikbaar7 en 21 september en 5 oktober

25sep10:00- 17:0025 september, 9 en 30 oktober

12okt10:00- 17:0012 oktober, 2 en 16 november

7nov10:00- 17:007 en 21 november en 12 december

28nov10:00- 17:0028 november, 19 december en 9 januari

Begin je verhaal met de conclusie

Het belangrijkste idee van The Pyramid Principle is samen te vatten als: Bottom Line upfront. Eerst de kern, daarna de uitleg. Het is voor een lezer, en ook voor een publiek tijdens een presentatie, plezieriger is om de kernboodschap, ‘het grote idee’ van een verhaal eerst gepresenteerd te krijgen, en daarna de meer gedetailleerde uitleg. Zowel de boodschap als de uitleg zijn dan direct te begrijpen.

Stel bijvoorbeeld dat je bent uitgenodigd voor een verjaardag, maar je kunt er helaas niet bij zijn. Dan kun je dat het makkelijkst zo opschrijven:

‘Beste Dirk, veel dank voor je leuke uitnodiging voor je 30e verjaardag op 2 september aanstaande. Helaas zullen Marjolijn en ik er niet bij zijn. Ikzelf doe dan mee aan een internationaal golftoernooi in Portugal, en Marjolijn zal dat weekend de coaching doen van het hockeyteam van onze jongste dochter Puck. Ik wens je een mooie dag! Hartelijke groet, Willem.’

Draai je de volgorde om – dus eerst de details en daarna pas de kernboodschap – dan is je tekst veel moeilijker te begrijpen. Zo had Willem het bovenstaande antwoord ook als volgt kunnen schrijven:

‘Beste Dirk, veel dank voor je leuke uitnodiging voor je 30e verjaardag op 2 september aanstaande. Nu wil het geval dat Marjolijn dat weekend de coaching doet van het hockeyteam van onze jongste dochter Puck. De reden daarvoor is dat ik van 1 tot 4 september meedoe aan een internationaal golftoernooi in Portugal. We zullen dus helaas niet in staat zijn om er op je verjaardag bij te zijn. Ik wens je een mooie dag! Hartelijke groet, Willem.’

Onderbouw met een overtuigende verhaallijn

Wat voor een eenvoudig mailtje geldt, geldt des te sterker voor presentaties en rapporten: daarin is een veelheid van ideeën op een complexe manier met elkaar verbonden. Wie daar de kern voorop zet, doet zijn lezer een groot plezier.

The Pyramid Principle helpt je om overtuigende verhaallijnen te verzinnen en pakkende slides te maken.  In ons boek Een IJzersterk Verhaal en in onze trainingen hebben we de theorie van Minto volledig toepasbaar gemaakt op presentaties. Natuurlijk maken we ook gebruik van andere principes voor presentaties, zoals storytelling, slide-ontwerp en visualisatietechnieken. En voor effectief presenteren gingen we te rade bij een keur aan specialisten in onder meer concentratie, podiumangst, interne dialoog, stemgebruik, theatertechniek enzovoort.

Meer weten? Bestel hier het boek.

Of ga je liever direct aan de slag met je eigen presentaties?

Schrijf je in voor een training

7sep10:00- 17:00Geen plaatsen beschikbaar7 en 21 september en 5 oktober

25sep10:00- 17:0025 september, 9 en 30 oktober

12okt10:00- 17:0012 oktober, 2 en 16 november

7nov10:00- 17:007 en 21 november en 12 december

28nov10:00- 17:0028 november, 19 december en 9 januari

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van
De Monchy en Bakker.
Aanmelden
Je kunt je elk moment weer afmelden.
X
X