The Pyramid Principle

The Pyramid Principle gebruiken we veel in elke training: zowel om de verhaallijn van een presentatie op te zetten als om slides te bouwen die overzichtelijk zijn en je publiek overtuigen van de boodschap.

Wat is The Pyramid Principle en hoe passen we dit toe in onze training?

The Pyramid Principle is in de jaren ’60 van de 20e eeuw ontwikkeld door Barbara Minto, toenmalig communicatie consultant voor McKinsey. Het belangrijkste idee van The Pyramid Principle is samen te vatten als: Bottom Line upfront. Ofwel, in goed Nederlands: eerst de kern, daarna de uitleg. Dat betekent dat het voor een lezer, en ook voor een publiek tijdens een presentatie, plezieriger is om de kernboodschap van een verhaal eerst gepresenteerd te krijgen, en daarna de meer gedetailleerde uitleg. Zowel de boodschap als de uitleg zijn dan direct te begrijpen.

Stel bijvoorbeeld dat je bent uitgenodigd voor een verjaardag, maar je kunt er helaas niet bij zijn. Dan zou je dat zo kunnen opschrijven:
‘Beste Dirk,
veel dank voor je leuke uitnodiging voor je 30e verjaardag op 2 september aanstaande. Nu wil het geval dat Marjolijn dat weekend de coaching doet van het hockeyteam van onze jongste dochter Puck. De reden daarvoor is dat ik van 1 tot 4 september meedoe aan een internationaal golftoernooi in Portugal. We zullen dus helaas niet in staat zijn om er op je verjaardag bij te zijn. Ik wens je een mooie dag!
Hartelijke groet, Willem.’

Draai je de volgorde om – dus eerst de kernboodschap en daarna pas de details – dan is je tekst al direct een heel stuk makkelijker te lezen en te begrijpen. Zo had Willem het bovenstaande antwoord ook als volgt kunnen schrijven:
‘Beste Dirk,
veel dank voor je leuke uitnodiging voor je 30e verjaardag op 2 september aanstaande. Helaas zullen Marjolijn en ik er niet bij zijn. Ikzelf doe dan mee aan een internationaal golftoernooi in Portugal, en Marjolijn zal dat weekend de coaching doen van het hockeyteam van onze jongste dochter Puck. Ik wens je een mooie dag!
Hartelijke groet, Willem.’

Wat voor een kort en eenvoudig mailtje geldt, geldt des te sterker voor presentaties en rapporten waarin een veelheid van ideeën op een complexere manier met elkaar verbonden zijn. Met behulp van The Pyramid Principle ontwerp je overtuigende verhaallijnen en pakkende slides en in onze training leer je hier alles over.

In het boek Een IJzersterk Verhaal en in onze trainingen hebben we de theorie van Minto volledig toepasbaar gemaakt op presentaties. Natuurlijk maken we ook gebruik van andere principes die je kunt toepassen op presentaties, zoals storytelling, slide-ontwerp en visualisatietechnieken. En voor effectief presenteren gingen we te rade bij een keur aan specialisten in onder meer concentratie, podiumangst, interne dialoog, stemgebruik, theatertechniek enzovoort.

Bekijk meer informatie of schrijf je in voor een Pyramid Principle training

Meer weten? Bestel het boek of download onze whitepaper van 6 pagina’s of onze reader van 22 pagina’s. Wil je ermee aan de slag? Schrijf je dan in voor onze training IJzersterk presenteren.

Heb je vragen? Stel ze gerust via 020-428 95 50 of info@demonchyenbakker.nl.