We weten allemaal dat het een uitdaging kan zijn om online een presentatie te geven of een vergadering te leiden. Jouw publiek leunt achterover, en hun brein gaat automatisch in […]
7 tips om een ijzersterke online presentatie te geven
We vergaderen en presenteren al maanden online via Zoom, Microsoft Teams, Webex of Google Meet. Maar dat is nog niet altijd makkelijk. Want online presenteren brengt andere uitdagingen met zich mee dan ‘gewoon’ presenteren. Want hoe weet je of de ontvangende partij er met zijn aandacht bij is? Terwijl jij je verhaal presenteert is je publiek dan aan het multitasken? (Een mail aan het schrijven? Aan het chatten?) … Krijg je non-verbale communicatie überhaupt wel mee via een scherm? En dit zijn maar een paar van de uitdagingen die online presenteren met zich meebrengen.
Wij zetten de zeven beste tips voor je op een rij om een ijzersterke online presentatie te geven:
1. Ga staan.
Als je staat terwijl je presenteert is de overdracht veel dynamischer en levendiger. Staan helpt jou als presentator, je bent meer gefocust en je kunt beter gebruik maken van je ademhaling. Bijkomstig effect is dat je stem veel voller is. Dat is voor je toehoorders prettig om naar te luisteren en ook nog eens prettiger om naar te kijken.
2. Zoek de interactie op.
Wat voor een gewone presentatie geldt, geldt des te meer voor een online presentatie. Je publiek zit niet bij je in de ruimte dus het is veel lastiger om te zien wat mensen van je verhaal vinden, of ze vragen hebben, of het duidelijk is. Las daarom regelmatig een moment in om je toehoorders te betrekken. Stel een vraag, laat deelnemers reageren, start een discussie, plaats een stelling. Als je niet direct respons, vraag dan gewoon een van de deelnemers te reageren.
Bij belangrijke presentaties kun je een vriend of collega vragen bij je in de ruimte, achter je scherm te gaan staan. Dan kan je iemand echt aankijken. Is dit lastig te organiseren? Hang een foto op!
3. Iedereen camera’s aan.
Bij een online presentatie doe je uiteraard zelf je camera aan, maar laat je toehoorders hun camera ook aanzetten. Alleen zo kun je betrokken zijn bij je publiek. Dat betekent dat je het als presentator niet accepteert dat iemand alleen inbelt. Het zal soms wat overredingskracht vergen om iemand zijn camera aan te laten zetten. Maar het is voor jezelf veel prettiger om je toehoorders te zien. Bovendien werkt alleen audio een passieve luisterstand in de hand, en daarmee is het effect van je presentatie kleiner. Zorg dus dat je je publiek kunt zien, dan kun je ook beter reageren. Neem het van mij aan, je eigen presentatie skills verbeteren als je iedereen kunt zien.
4. Vertel een anekdote.
We houden van verhalen. Helemaal in deze tijden van virtuele interactie. Het is verbindend en fijn om te luisteren naar iemand die ergens enthousiast of gepassioneerd over is. Of het nu een mooi, persoonlijk, gek of ontluisterend verhaal is. Dat zijn de dingen die mensen onthouden. Maak dus gebruik van storytelling in jouw online presentatie.
5. Zorg voor een rustige, neutrale achtergrond.
Het is natuurlijk leuk om eindelijk de habitat van je collega’s te zien, maar een stapel met was, een rommelig bureau, rondrennende kinderen, of langslopende partners leiden allemaal af van de inhoud. Zorg voor een neutrale achtergrond (bijvoorbeeld een neutrale wand met eventueel een plant, of een boekenkast). Ikzelf gebruik geen virtuele achtergrond die je bij veel online tools tevoorschijn kunt toveren, omdat ik de foto’s nooit helemaal vindt uitvullen (dit werkt alleen goed als je een greenscreen hebt). Geef je de voorkeur aan een virtuele achtergrond, kies dan geen palmstrand of vakantiefoto van jezelf. Ook dit leidt af. Tijdens het verhaal dwaal je toch af naar dat heerlijke strand… En om toch nog even bij achtergronden te blijven, wissel niet tijdens een sessie van achtergronden. Ook dat leidt af.
6. Laat je gezicht en bovenlijf zien.
Zorg ervoor dat je hele gezicht en een stuk van je bovenlijf te zien zijn in de camera. Het is afleidend als de camera te hoog of te laag staat of als je maar een deel van het gezicht ziet. Zorg voor een goede belichting: van boven en van voren. Daglicht is het beste, maar een lamp werkt ook prima.
7. Wees voorbereid, inhoudelijk en technisch.
Bij elke presentatie geldt dat een goede voorbereiding zijn vruchten afwerpt. Als je weet wat je wat je gaat vertellen en wat je publiek nodig heeft, komt dat de presentatie ten goede. Bij een online presentatie krijg je de techniek er nog bij. Zorg ervoor dat je weet hoe je je scherm deelt, hoe je reageert op de chat, hoe je het geluid van je toehoorders aan en uit zet, hoe je iedereen in beeld ziet. Idealiter helpt iemand je met de techniek tijdens je presentatie. Deze persoon kan dan ook vragen via de chat beantwoorden. Zorg dat je op tijd klaar zit. Vraag toehoorders om net wat eerder online te komen, om eventuele technische problemen op te lossen. En mocht de techniek niet meewerken, geen zorgen, dat overkomt de besten. Haal diep adem en blijf rustig. Je hebt een voltallig publiek dat je zal assisteren.
Veel plezier en succes met je volgende presentatie. Wil je nog beter worden in online presenteren? Doe dan mee aan onze training IJzersterk presenteren en download onze whitepaper.