Presenteren: dit zijn de 13 dooddoeners die we allemaal kennen – en soms gebruiken. 1. ‘Ik ben niet goed voorbereid’ Dit maakt je publiek kritischer en minder geneigd om naar […]
Een effectieve presentatie? Begin bij het begin
Je gaat naar de verjaardag van een goede kennis. Als cadeau neem je een heerlijke fles wijn mee, eentje die je zelf drinkt bij speciale gelegenheden. Eenmaal op de verjaardag aangekomen, overhandig je glunderend de prachtfles aan de jarige. Teleurgesteld laat de jarige weten: ‘Ik drink al 3 jaar geen druppel meer…´. Au! Dat is knullig.
Vooraf de wensen van de jarige achterhalen, had in dit geval geen overbodige luxe geweest. En zo is het ook met presentaties maken: zonder onderzoek te doen naar het publiek waarvoor je spreekt of schrijft, kun je de plank behoorlijk misslaan. Eén onderdeel is daarom altijd onmisbaar in het proces, namelijk de vraag: Voor wie maak je jouw verhaal?
Deze 5 vragen kun erbij pakken voordat je een presentatie gaat maken. Hoe beter jij in staat bent om je jouw publiek voor de geest te halen, hoe effectiever de presentatie, het rapport of pitch zal zijn.
1. Wie is je publiek?
Bekijk het LinkedIn-profiel van de mensen voor wie je presenteert.
2. Wat houdt je publiek ’s nachts wakker?
Benoem de zorgen van je publiek en waarover ze zo enthousiast worden dat je hen er ’s nachts voor mag wakker maken?
3. Waarom is je publiek hier?
Formuleer het probleem zoals je publiek het ervaart en waarvoor jouw presentatie de oplossing biedt.
4. Hoe ga het probleem van je publiek oplossen?
Benoem de waarde van je oplossing, en wat je publiek moet gaan doen om die waarde te realiseren.
5. Welke weerstand zal je publiek hebben?
Noteer de blokkades en obstakels die je publiek meteen zal noemen.
Wij dagen je uit om bij het volgende verhaal wat je gaat maken pen en papier te pakken en jezelf deze vragen te stellen. Je zal merken dat je veel gerichter aan je presentatie begint, en weet welke informatie belangrijk is en welke weggelaten kan worden. Je verruilt de fles wijn voor een doos bonbons, en komt erachter dat dat een schot in de roos is.
Leren hoe je een verhaal logisch en helder opbouwt?
Dan is onze zomerspecial volgende week misschien iets voor jou: krachtige teksten schrijven. Je leert in 2 uur hoe je een verhaal logisch en helder opbouwt.