Een van de meest bekeken Ted-Talks blijft die van Simon Sinek, over The Golden Circle, ook wel bekend als ‘Start with Why’. Ik weet nog goed dat ik hem zelf voor […]
Geef toe dat je kunt presenteren
Vorige week maandag was het Blue Monday, naar het schijnt de meest deprimerende dag van het jaar. Daar was bij ons op kantoor weinig van te merken. Want wij zijn het nieuwe jaar weer volop aan het trainen. En dat klinkt misschien wat overdreven, maar daar worden wij ontzettend blij van! Want elke trainingsdag is weer een verrijkende ervaring.
Hoe je eigen overtuiging een eigen leven gaat leiden
Eén daarvan willen we graag met jullie delen. Het was de laatste dag van de driedaagse training Presenteren met een IJzersterk verhaal, de dag die volledig in het teken staat van het presenteren van je verhaal. Zoë had zich opgegeven omdat ze tijdens het presenteren last had van zenuwen. Elke trainingsdag beginnen we met de vraag : “Hoe zit je erbij?”. Het was dan ook geen verrassing toen Zoë op deze vraag antwoordde: “Erg zenuwachtig”. Zoë gaf als eerste haar presentatie en tot ieders verbazing was het geweldig. Van begin tot eind hing het publiek aan haar lippen. Zoë was een heel goede spreker. Ze stond heel ontspannen te praten, haar verhaal was glashelder, ze wist haar verhaal vol overtuiging te brengen, en ze was ook nog eens in staat om contact te maken met het publiek. Kortom, een ijzersterke spreker! We waren verbijsterd.
Wellicht herkennen jullie dit fenomeen nog wel uit je middelbare schooltijd. Er was altijd wel een klasgenoot die na het maken van een proefwerk zei, “oei dat ging echt heel erg slecht”, en uiteindelijk een heel goed cijfer had.
Denk nou niet dat dit aanstellerij is. Zoë vond zelf namelijk dat het helemaal niet goed ging. Ze was echt in de veronderstelling dat we haar helemaal niet geloofden en haar maar vonden staan ratelen. Haar eigen overtuiging was zó sterk, dat die een eigen leven ging leiden.
Vertrouw in je eigen kunnen
Benoemen dat je zenuwachtig bent, dat is bekend terrein. Maar het is heel spannend om te erkennen dat je heel goed bent in presenteren. En dat je dat ook nog eens durft toe te geven. Want daarmee betreed je onbekend terrein. En dat is spannend. Gek genoeg voelt dat veiliger dan vertrouwen in je eigen kunnen en toegeven dat je ergens goed in bent. Maar je zult zien dat je nog beter gaat pres(en)teren als je zelf vertrouwt dat je het kan.