In gesprek met Stella Young. Nou ja, bijna dan!
Een goede presentatie voelt als een fijn gesprek: je bent er als presentator en als publiek met je volle aandacht bij, in het hier en nu. Dat gevoel heb ik ook bij de TED talk van Stella Young. Het voelt alsof ze met iemand praat, ook al zegt diegene niets terug. Hoe doet zij dat? Ik deel graag mijn persoonlijke reflectie.
In de eerste plaats maakt ze echt oogcontact. Ze staat voor een zaal met honderden mensen en toch lijkt het alsof ze het publiek werkelijk aankijkt. Ze kijkt verschillende individuen rustig aan en met haar blik bestrijkt ze het hele publiek, van links naar rechts en van boven naar beneden.
Ze ‘voelt de pols’ van haar publiek. Haar presentatie heeft ze ontzettend vaak geoefend. En toch komt haar verhaal niet ingestudeerd op mij over. Ze heeft haar aandacht namelijk bij het overbrengen van haar verhaal en hoe het publiek erop reageert. Bijvoorbeeld, als ze een grapje maakt, laat ze gepaste pauzes voor het publiek om te reageren. En ze pakt door wanneer het natuurlijke moment daar is [07:39] of als er niet wordt gelachen [07:59]. Net als in een gesprek draait het bij presenteren om luisteren, spreken en elkaar begrijpen om de boodschap effectief over te brengen.
”But what if you are that person?” [04:14]. De vraag en de korte stilte die daarop volgt vind ik ontzettend sterk. Het is een vorm van interactie, want ze forceert het publiek na te denken over een belangrijk en confronterend stukje informatie. Interactie aangaan met het publiek kan best spannend zijn. Maar het is ook een kans. Als mensen het gevoel krijgen dat ze ‘mee mogen doen’, vergroot dit de overtuigingskracht en levendigheid van het verhaal.
Stilte is een krachtig instrument als je een verhaal wilt vertellen. Luister maar eens naar het moment in de video waarop Stella zegt: ‘’I really want to live in a world where disability is not the exception, but the norm’’ [08:09]. Door de stilte aan het begin van de zin weten de luisteraars dat er belangrijke informatie aankomt die ze moeten absorberen en begrijpen. Stilte, hoe klein en subtiel ook, moedigt aan om te luisteren.
‘’I’m not your inspiration, thank you very much’’. Met deze titel grijpt ze meteen de aandacht. Net zo sterk is de opbouw van haar presentatie. Ze begint haar presentatie met anekdotes, vervolgt met het schetsen van het probleem en ondersteunt deze met argumenten en voorbeelden. De presentatie sluit ze krachtig af met een inspirerende slotgedachte.
‘’I want to live in a world where we value genuine achievement for disabled people’’, pleit Stella. Haar TED-talk laat bij mij een blijvende indruk achter. Ze combineert diepgaande inzichten met een natuurlijke manier van spreken, goed oogcontact, interactie, humor en stiltes op zo’n manier dat het voelt alsof ze een gesprek voert. Ook al is het eenrichtingsverkeer. En dat is wat een presentatie werkelijk onderscheidt.
Wil je ook krachtig en ‘in het moment’ presenteren? Volg onze training IJzersterk presenteren.
Geschreven door Maaike