Heb je ze ook wel eens gezien, in bijvoorbeeld een attractiepark? Die zogenaamd bemoedigende bordjes, vanaf hier nog 1,5 uur wachttijd? Ik zie al voor me hoe over een aantal […]
Mijn dagelijkse dosis datavisualisatie
“Uw schermtijd was deze week gemiddeld 2 uur en 50 minuten.”
Het zou geen verrassing moeten zijn, maar toch schrik ik van de melding op mijn telefoon. Dat is dagelijks bijna drie uur! Drie uur waarin ik de nieuwsapps raadpleeg, om de laatste corona ontwikkelingen bij te houden. Zodra ik een update krijg van de NOS dat de nieuwe cijfers bekend zijn, bekijk ik de grafieken over het aantal ziekenhuisopnames en aantal doden. En een paar uur later weer, wanneer ook het aantal IC bedden bekend is. Verwachtingsvol open ik de grafieken, in de hoop dat de daling voortzet. Op zoek naar lichtpuntjes en houvast.
Dat ik graag naar grafieken kijk om de wereld om mij heen te begrijpen, is voor mezelf geen verrassing. Ik geef nou eenmaal trainingen in datavisualisatie. Maar ook om mij heen hebben meer mensen dan ooit het over trendlijnen en grafieken. In deze onzekere tijd willen we begrijpen wat er gebeurt en zoeken we duidelijkheid over wat ons te wachten staat. Wanneer gaan de scholen weer open? Wanneer kunnen we weer naar kantoor? Kan ik nog op vakantie? Naarstig scannen we de voorspellingen, om antwoorden te vinden op onze vragen en grip te krijgen op deze bizarre tijd.
Deze pandemie toont de kracht en pracht van datavisualisatie
Hoe overtuig je een hele natie van de noodzaak om je aan een streng pakket aan maatregelen te houden? Om voorlopig, tot een tot nog toe onbekende moment, vanuit huis te werken, aan sociale onthouding te doen, om niet naar restaurants, café’s en evenementen te gaan, je kinderen thuis te onderwijzen. Je familie, vrienden en collega’s niet te zien. Zodat de curve afvlakt. Want als we ons niet aan die maatregelen houden, dan stijgt het aantal besmettingen met COVID-19 exponentieel en wordt ons gezondheidssysteem overbelast. Een complex verhaal dat we inmiddels allemaal maar te goed kennen.
Premier Rutte legt het helder uit in zijn persconferentie op 16 maart. Het werd voor mij pas echt duidelijk door deze krachtige visual in The Washington Post. Toen begreep ik goed de noodzaak van flatten the curve. De Volkskrant liet zich inspireren voor haar eigen invulling. Dan begrijp je de noodzaak van afstand houden pas echt.
In één klap een helder verhaal, dat kan jij ook!
Wil jij ook leren om heldere, krachtige visualisaties te maken, zodat jouw verhaal in één klap glashelder is? Doe dan mee met onze training Datavisualisatie. Leer de kern van je verhaal te vinden en dat op de beste manier te visualiseren, zoals de krachtige visualisatie van Reddit bovenaan deze post. Schrijf je direct in!