En toen werden de vragen afgevuurd. “Wat zijn je grootste zorgen over dit project?” “Wat denk je over externen die jou komen helpen en waarmee zouden ze jou het beste […]
Praat jij ook snel tijdens je presentatie?
Ken je dat? Je staat voor een groep, zit lekker in het onderwerp en je vertelt je verhaal met veel enthousiasme. Maar na afloop zegt één van de aanwezigen: ‘Wat praat jij toch snel! Ik kon je halverwege echt niet meer volgen!’ Of je merkt zelf dat de aanwezigen wat glazig beginnen te kijken. Of misschien hoor je jezelf ineens ratelen.
Als je de neiging hebt om een hoog spreektempo te gebruiken, is het heel lastig om jezelf af te remmen. Misschien heb je het wel eens geprobeerd: lang-zaam pra-ten. stiltes. laten. vallen. tussen. de. woorden. Oef, dat valt niet mee! Na twee zinnen schakel je ongemerkt weer door naar de hoogste versnelling. Wat is dan wel de oplossing?
Maak contact met je publiek
Wij geloven dat goed en duidelijk presenteren alles te maken heeft met het contact tussen jou en je publiek. Als je in hoog tempo je gedachten uitspreekt, en de gedachten komen steeds sneller en dus de woorden ook, dan vergeet je dat je publiek er is. Je staat dan als het ware in je eigen bubbel tegen jezelf te praten, maar het contact met je publiek ben je kwijt.
Want ga eens na: ik durf te wedden dat je je hoge spreektempo alleen hebt als je presenteert, maar niet in een gewoon gesprek. Als je aan het kletsen bent, of je probeert iemand iets uit te leggen, dan praat je niet te snel. Hoe dat komt? In een tweegesprek ben je in contact, en zorg je ervoor dat je woorden, je gedachten, je ideeën ook echt bij de ander binnen komen.
Aankijken, aankijken, aankijken
De truc is om tijdens presentaties niet te letten op je spreektempo, maar heel nadrukkelijk je publiek te betrekken bij wat je vertelt. Begin met de mensen echt aan te kijken. In de ogen, een voor een, en neem daar rustig de tijd voor; precies zo lang als nodig is om een afgerond idee te vertellen. Kijk naar de reacties van je publiek: zie je een glimlach? Een blijk van herkenning? Een frons? Kijkt iemand alsof die een vraag wil stellen? Als je goed naar je publiek kijkt, kun je de vragen al zien aankomen nog voordat ze worden gesteld. Als je in contact bent, is het ineens helemaal niet moeilijk om rustig te spreken. Om af en toe even een pauze te laten vallen, zodat je publiek even tijd heeft om na te denken over wat je zegt. Om een vraag aan je publiek te stellen, en dan te wachten of iemand antwoord geeft.
Richt je aandacht op iemand die je vertrouwt
Misschien vind je het eng om zo nadrukkelijk naar je publiek te kijken, zeker in het begin van je presentatie. Begin dan met iemand in het publiek die je goed kent en vertrouwt. Als diegene je bemoedigend toeknikt als je haar je eerste idee hebt verteld, haal je daar de moed uit om contact te maken met een andere bekende uit het publiek. Kijk die weer aan tijdens het tweede idee. Net zo lang totdat je je zeker genoeg voelt om iemand aan te kijken die je minder goed kent.
Probeer maar, je zult zien dat het werkt! En als je tijdens het presenteren lastige vragen krijgt? Kijk dan eens naar deze tips om hiermee om te gaan. Veel plezier en succes met je volgende presentatie!