De presentator lijdt het meest… De komende tijd staan we stil bij de kunst van het omgaan met vragen van je publiek tijdens en na je presentatie. Als we vragen […]
Wat doe jij als een collega presenteert? Welke kantoortuinvogel past bij jou?
Een presentatie is een kans om je idee tot leven te brengen. Of een presentatie succesvol is, hangt ook af van het gedrag van het publiek . Ken je de Geeuwspreeuw? Die hoor je verveeld naast je zuchten. En de Applevink zit verstrengeld met zijn telefoon. Het zijn de vogels van de kantoortuin. Je spot ze alle 7 in deze blog ⬇
- Sprinterkoning
- Ruismus
- Tegens-Putter
- Paaigaai
- Geeuwspreeuw
- Applevink
- Goalmees
En alvast een beetje zelfreflectie: misschien schuilt er ook een kantoortuinvogel in jou…
1. Sprinterkoningen: Klappen hun laptop open
Sprinterkoningen sprinten nog nét op tijd de vergaderzaal binnen. Meestal klappen ze meteen hun laptop open om nog even snel wat mails te beantwoorden. Er is een vreemd misverstand over deze situatie. Dat misverstand is: sprinterkoningen willen hun tijd efficiënt indelen, terwijl de presentator denkt dat ze helemaal geen zin hebben in de presentatie. Waarom kan het beantwoorden van dat ene mailtje niet later – in de koffiepauze?
Overdenking: maak jij bewust contact met de presentator als je binnenkomt?
2. Ruismussen: Verstoppen bezwaren in vragen
Presentaties zijn interactieve ervaringen. En het kan zijn dat een verhaal bezwaren of twijfels oproept. Wanneer dat gebeurt verstoppen ruismussen hun bezwaren in de vorm van een vraag. ‘Waarom duurt de pilot zo lang?’, vragen ze. Terwijl ze eigenlijk willen zeggen: ‘Ik vind dat de pilot te lang duurt’. De kans op ruis is groot: de presentator wordt onzeker, of boos en schiet in de verdediging.
Overdenking: hoe zorg jij ervoor dat jouw bezwaar goed wordt begrepen?
Ook interessant: deze blog over vragen die we ervaren als weerstand tijdens een presentatie
3. Tegens-Putters: Delen hun zorgen
Tegens-Putters zitten ergens mee. Uitspraken als: ‘Ja, maar’… ‘Daar hebben we het geld niet voor’… ‘Hoe weet je dat werkt?’ … ‘Wat als onze concurrenten er mee gaan lopen?’ … ‘Wat gaan onze klanten hiervan zeggen?’ zijn hen niet vreemd. Tegens-Putters vinden het belangrijk om hun zorgen te delen. Ze doen dit omdat het onderwerp hen aan het hart gaat. Maar tijdens de presentatie kunnen ze (onbedoeld) overkomen als ‘ideakillers’ en het signaal geven dat de presentator nóg harder zijn best moet doen. Met als gevolg dat de presentator zich in de hoek gedreven voelt en niet meer luistert.
Overdenking: wat zijn de tien meest gebruikte ideakillers binnen jouw organisatie?
4. Paaigaaien: Geven alleen complimenten
Paaigaaien hebben het goed voor met iedereen die moet presenteren. ‘Uit de groep stappen’ omdat je iets wilt verbeteren, uitleggen of veranderen kan heel spannend zijn. Paaigaaien vermijden daarom negatief commentaar en zeggen iets algemeens als: ‘mooi verhaal!’. Toch wint elke presentatie aan kracht als er ook serieuze negatieve feedback wordt gebracht (en ontvangen). Het helpt sprekers vooruit. Zolang het specifiek, zonder aarzeling en op een prettige manier gebeurt. En een oprecht en specifiek compliment kan natuurlijk altijd!
Overdenker: wat voor feedback zou je zelf willen ontvangen tijdens presenteren?
5. Geeuwspreeuwen: Voorzien van stil commentaar
Lichaamstaal is sterk – zelfs nog sterker dan woorden. Armen over elkaar, achteroverleunen, een vragend gezicht trekken of fronsende wenkbrauwen – het is stil commentaar. Geeuwspreeuwen gedragen zich tijdens presentaties als critici aan de zijlijn. Natuurlijk gaat dit niet (altijd) bewust, maar een neutrale en geïnteresseerde blik zou de geeuwspreeuw beter staan. Ook als het voorstel van hun doorgaans heel nette collega behoorlijk vreemd overkomt.
Overdenking: op welke manier laat jij de presentator merken dat je luistert?
6. Applevinken: Zijn verstrengeld met hun telefoon
Het piept niet. Het trilt niet. En toch checken applevinken om de haverklap hun telefoon. Uit gewoonte, omdat ze een belangrijke mail verwachten of omdat ze op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws. Wat dit uitstraalt naar iedereen in de vergaderruimte? Daar vertelt Simon Sinek meer over in deze video.
Overdenking: hoe houd jij je aandacht erbij als er nog zoveel meer door je hoofd speelt?
7. Goalmezen – Praten graag mee
Goalmezen zijn ambitieus. Daadkracht en enthousiasme zijn hun kernkwaliteiten. Als een presentatie gaat over onderwerpen waarover zij veel weten, voelen ze zich als een vis in het water. Ze zijn niet van de stille diplomatie. Ze houden meer van praten, netwerken, rumoer en willen het onderste uit de kan halen. Wat je goalmezen tijdens presentaties vaak ziet doen: fluisteren met hun buren of een testvraag stellen aan de presentator. Overdenking: herken jij jezelf of anderen in de goalmees?
Ook een geweldige presentatie geven voor elk publiek? Doe mee aan de training Presentaties maken en geven. Maak slides met heldere indeling en oefen met diverse presentatietechnieken.