Onze trainingen zijn voor mensen die presentaties willen, nou ja laten we eerlijk zijn, ook vaak moeten geven. We zien dan steeds weer hoe belangrijk die mensen het vinden om […]
Zo hou je het vakantiegevoel vast
Je kent het wel. Je bent terug van vakantie en je bent helemaal zen. Je bent heerlijk uitgerust, voelt je energiek en je bent van plan dat fijne gevoel zo lang mogelijk vast te houden. Je bent vol goede voornemens. Je gaat je niet langer laten leiden door je agenda, maar neemt zelf de regie. Maar hoe hou je dat rustige, ontspannen gevoel nu vast? Hoe zorg je voor dat opgeruimde gevoel op je werk?
Ga aan de Kon Mari
Ruim op. Volg de tips van opruimgoeroe Mari Kondo. En neem hier de tijd voor. Juist voor zaken waar je het normaal ‘te druk’ voor hebt. Ruim je werkplek op, organiseer je mailbox, en orden je boekenkast. Neem de tijd om bij te praten met collega’s en relaties. Door je werkplek te ordenen, en alles op een rijtje te zetten wat je wilt en moet doen, creëer je niet alleen letterlijk ruimte, je creëert ook rust en ruimte in je hoofd. Deze rust stelt je in staat het vakantie gevoel vast te houden. Bijkomstig effect is dat je in staat bent na te denken, plannen te maken en focus aan te brengen. Wellicht begin je een opleiding, of gooi je het roer om en solliciteer je naar een nieuwe functie. Het mooie is, dit gevoel van rust en aandacht kun je ook creëren als je vakantie al lang in het verleden ligt. Juist als je het heel druk hebt, is het raadzaam om tijd te nemen om na te denken. Want alleen dan krijg je je doelen en ideeën helder voor ogen.
Ga analoog
Een andere tip om ruimte te creëren en je brein te stimuleren is door ‘analoog te gaan’. Garr Reynolds, auteur van Presentation Zen, adviseert om je computer uit te doen wanneer je je echt moet concentreren. Door ‘analoog te gaan’ zoals hij het noemt en pen en papier erbij te pakken stimuleer je je brein en ben je veel meer gefocust. Probeer maar eens, je zult merken dat het werkt!
Maar in de haast nemen we hier niet de tijd voor. En dat snappen we goed. Want al meteen na je vakantie heb je het weer hartstikke druk en staat je agenda boordevol met afspraken en overleggen. Des te meer reden om geen tijd te verdoen, van onszelf niet en van ons publiek niet, met presentaties die een verzameling zijn van eerder gemaakte presentaties. Want dat is wat we vaak in de praktijk doen, bij het maken van presentaties. We borduren voort op eerder werk, we knippen en plakken slides uit eerdere presentaties en voegen deze samen.
Tijdens onze training laten we deelnemers daarom, voordat ze beginnen met het maken van hun presentatie, eerst het storyboard van het verhaal maken. Niet achter de computer, maar met stift en papier. We nodigen onze deelnemers uit om zichzelf de tijd te geven goed na te denken over hun verhaal. Deelnemers realiseren zich dan dat het verhaal dat ze willen vertellen veel beter kan dan ze dachten. Ze denken na over vragen waar ze nog niet over hadden nagedacht. Juist omdat ze de tijd nemen. Als het storyboard klaar is, staat de volledige verhaallijn van de presentatie.
Gun jezelf de tijd om je werk te overdenken. Leg je werk even neer om het later weer op te pakken. Laat je presentatie een keer door een collega lezen. Hou de zen vast tijdens je presentatie, je zult merken dat je jezelf overtreft en de aandacht van je publiek vasthoudt.