Wetenschap presenteren met Impact

Ontdek de geheimen van effectieve presentaties voor verschillende doelgroepen en leer hoe je jouw onderzoek laat resoneren zowel binnen als buiten je vakgebied. Leer hoe je een zaal vol niet-vakgenoten betovert met jouw onderzoeksresultaten en over de muurtjes van de eigen discipline laat kijken. Voor deelnemers die werken bij de Universiteit of Hoge School hanteren wij een speciaal tarief. Neem contact met ons op voor de voorwaarden.

Training voor wetenschappers en onderzoekers die complexe materie toegankelijk en inspirerend willen presenteren

Wetenschappelijk onderzoek is de basis voor kennisontwikkeling. Maar maatschappelijke impact ontstaat alleen als de resultaten van dat onderzoek succesvol worden gedeeld. Niet alleen binnen je eigen vakgebied, maar juist ook daarbuiten. Zoals op congressen, interdisciplinaire seminars en binnen multidisciplinaire onderzoeksconsortia. Sommige kennis moet zelfs buiten de grenzen van het wetenschappelijke speelveld treden om ervoor te zorgen dat aanbevelingen en best practices hun weg vinden in de maatschappij. En dat is voor veel wetenschappers een uitdaging. Hoe presenteer je jouw inzichten effectief aan mensen buiten je niche, zoals politici, het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties?

Ontdek de geheimen van effectieve presentaties

Maak een presentatie geschikt voor verschillende doelgroepen en leer hoe je jouw onderzoek laat resoneren zowel binnen als buiten je vakgebied. Leer hoe je een zaal vol niet-vakgenoten betovert met jouw onderzoeksresultaten en over de muurtjes van de eigen discipline laat kijken. Zodat ze tijdens de presentatie geboeid luisteren en geïnteresseerde vragen stellen. Na afloop naar je toekomen om kennis te maken en je uitnodigen om verder te praten. Want dan ontstaan interessante dwarsverbanden, start innovatief onderzoek en realiseer je wetenschappelijke doorbraken. Kortom: ontdek hoe je wetenschap presenteert met impact.

Dat vereist dat je verhaal een heldere opbouw heeft.

Dat het interessant, verrassend of zelfs spannend is voor je toehoorders. Dat je weet hoe je jouw verhaal relevant maakt voor hen en je tegelijk bewust bent van je eigen doel. Dat je ontspannen contact maakt met je publiek, ze welwillend en nieuwsgierig maakt. Dat je kunt spelen met hun verwachtingen en ze verleiden tot interactie.

Deze en andere technieken van wetenschappelijk presenteren met impact leer je tijdens deze open training, gegeven door bioloog, presentatiecoach, presentatrice en voormalig wetenschapsjournalist Marloes ten Kate. Marloes is mede-oprichter van Scientific Storytelling, waar ze wetenschappers traint in de kunst van het vertellen van een begrijpelijke en boeiend verhaal. Ze werkte bij landelijke radio- en televisieprogramma’s als wetenschapsjournalist en presentator. Als presentatiecoach trainde ze honderden (internationale) onderzoekers in de technieken die nodig zijn om effectieve presentaties voor te bereiden en te geven.

Het programma in een notendop:

Dag 1 (ochtend + middag): Componeer je verhaal
Aan de hand van je eigen case componeer je een verhaal met impact:
• Structuur: maak je verhaal samenhangend, overzichtelijk en begrijpelijk;
• Betrokkenheid: trek de aandacht en creëer een spanningsboog
• Relevantie: maak je verhaal relevant voor je publiek.
Voor dag 2 bereid je jouw presentatie voor: maak de slides en ken de inhoud van je verhaal.

Dag 2 (dagdeel): Presenteer met vertrouwen
Met Marloes werk je aan je persoonlijke presentatiestijl en maak je effectief gebruik van jouw kwaliteiten als spreker. Je werkt aan je stem en je houding; je leert om contact te leggen en vast te houden en effectief in interactie te gaan. Je leert om ontspannen, doelgericht en met zelfvertrouwen je verhaal te vertellen.

Voor wie: Wetenschappers en onderzoekers die complexe materie toegankelijk en inspirerend willen presenteren.
Taal: Engels
Data: dinsdag 10 oktober en dinsdag 24 oktober

Kosten
De kosten van de cursus zijn €1.050,- exclusief btw. Voor deelnemers die werken bij de Universiteit of Hoge School hanteren wij een speciaal tarief. Neem contact met ons op voor de voorwaarden.
Schrijf je in
De eerstvolgende uitvoering is op:

Neem contact met ons op voor meer informatie of een in-company-training

Heb je vragen over 'Wetenschap presenteren met Impact' of een andere workshop? Wil je met je team aan de slag? Een in-company-uitvoering is namelijk ook mogelijk. Neem contact op met Sarannah of Yolanda van De Monchy & Bakker via 020-428 95 50 of stuur een e-mail naar info@demonchyenbakker.nl.

 

Ervaringen van
onze deelnemers

“I’ve gained more awareness of the type of story that you can tell, and the elements involved in constructing each kind of story. Stories interweaving individuality, emotions and personal experiences had the greatest impact and inspired the highest engagement of both the speaker and listener, even those dealing with technical subjects.”
Carmen Stevens-Levert, CompaNanny
“Ik heb geleerd en gevoeld wat de kracht is van een goed ‘Who am I’ verhaal: dat je publiek veel meer voor je open staat als je iets persoonlijks deelt. Het lukte me om mijn publiek mee te nemen in mijn passie voor procesoptimalisatie door terug te blikken naar mijn vroegere bijbaantje in een snackbarkeuken.”
Astrid van Leeuwen, Amsterdam UMC, VUmc
“Een geweldige training. Fijn om zo geïnspireerd te worden om verhalen te vertellen en te zien wat het verhalen vertellen en delen met anderen doet.”
Yvette Olde Monnikhof, VodafoneZiggo
“Geweldige training. Je raakt geïnspireerd om zelf verhalen te vertellen. De skills die ik heb geleerd helpen me om mensen mee te krijgen, om mijn verhaal beter over de bühne te krijgen en mensen betrokken te krijgen bij mijn project.”
Yvette Olde Monnikhof, VodafoneZiggo